ÅLF: Godt samarbejde bag positive tal

Aarhus sender færrest elever til specialklasse sammenlignet med landets øvrige større byer.

Det såkaldte 6-by-samarbejde offentliggjorde for nylig en række nøgletal, der viser, at Aarhus er den by i samarbejdet, der sender færrest elever i specialklasse.

Kun 2,8 procent af eleverne i de aarhusianske skoler går i en specialklasse. Det er den laveste andel sammenlignet med de fem øvrige byer. Eksempelvis lyder tallene fra Odense på 5,3 procent og København på 4,9 procent.

Formand for ÅLF, Søren Aakjær, vurderer, at skolerne er blevet bedre til at inkludere nogle af de elever, som tidligere havnede i specialklasser.

- Vi arbejder hårdt på, at normalklasserne skal være rummelige. Og så har vi haft nogle store projekter sammen – bl.a. fællesskaber for alle, som er et inklusionsprojekt, hvor vi efteruddanner lærere til at understøtte inklusionsdelen. Desuden har vi nogle teamsamarbejder omkring de ting, der virker, så vi bliver dygtigere til at samarbejde til gavn for elevernes læring, forklarer han til JP Aarhus.

Skoleleder på Grønløkkeskolen, Stefan Møller Christiansen, som også er formand for Aarhus Skolelederforening, siger til samme avis, at der i de senere år er kommet markant mere fokus på, hvordan man bedre kan lave nogle ting, som kan støtte børns læring, så de bliver på normalområdet.

Ifølge Stefan Møller Christiansen har skolerne af samme årsag en stærk dialog med børnehaverne.

- Vi taler meget med børnehaverne, og hvis der er mulighed for, at børnene begynder i en normalklasse, så gør de det. Vi er meget optaget af at skabe miljøer, så vi kan have de her børn, siger han.

Samme udmelding kommer fra børne- og ungerådmand Kristian Würtz (S). Han mener, at en del af forklaringen på vores den lave henvisning i Aarhus Kommune stammer fra, at der bruges mange kræfter på arbejdet i daginstitutioner og på den særlige indsats i dagtilbuddene.

- Det betyder, at der er flere, der er klar til skolestart, siger han til JP Aarhus.

Læs også: Aarhus-skolerne i topEmner

Målgruppe