Ny aftale: Lærerne i Aarhus får sikret tid til forberedelse

Underskrivelse
Justering af Aarhusaftalen sikrer de aarhusianske lærere et undervisningsmax.

Læs hele aftalen her.

Aarhus Kommune og Århus Lærerforening er nået til enighed om en forbedret arbejdstidsaftale. Den indeholder et max over undervisningen på 780 timer årligt, svarende til et gennemsnit på 26 lektioner ugentligt. Det skal skabe langt bedre forudsætninger for, at lærerne kan forberede undervisning. Aftalen blev underskrevet i går aftes og træder i kraft i det nye skoleår.

Børne- og ungerådmand Thomas Medom og formand for Århus Lærerforening Jesper Skorstengaard er begge tilfredse med, at der er landet en arbejdstidsaftale, som alle kan bakke op om:

- Lærerne og børnehaveklasseledere står med en kæmpe opgave og ansvar i deres arbejde, så arbejdsvilkårene og arbejdsforholdene skal selvfølgelig gøre det muligt at løse opgaven. Med afsæt i god dansk aftaletradition har vi i fællesskab netop forbedret muligheden for at lave god undervisning for alle elever", lyder det fra Jesper Skorstengaard.

Den bedste måde at sikre, at alle elever tilgodeses bedst muligt, er ved at sikre lærernes mulighed for at forberede og efterbehandle undervisningen. Det er Århus Lærerforening og Aarhus kommune er enige om, og det sker nu ved, at der kommer et loft over, hvor mange timer den enkelte lærer kan undervise.

- Jeg er meget tilfreds med, at vi viderefører og opdaterer Aarhusaftalen, fordi det at vi kan samarbejde i stedet for at konflikte i sig selv er sundt for skolen. Og det har vi en lang tradition for her i byen. At vi nu også får et loft over undervisningstiden kommer til at betyde noget for lærernes arbejdsliv. Og at vi sætter prøvehandlinger i gang vedrørende nedbringelse af vikarforbruget, så man i højere grad får fastuddannet personale omkring børnene, er jeg meget glad for, fortæller børne- og ungerådmand Thomas Medom (SF) der håber, at aftalen forhåbentligt kan give nogle lærere en dagligdag, hvor det er nemmere at finde gejsten og engagementet til at levere god undervisning og skabe trivsel for børnene.

Jesper Skorstengaard understreger, at børnenes trivsel og udvikling i skolen forudsætter en undervisning der er velforberedt, og hvor eleverne møder en lærer med overskud.

- Et undervisningsmax giver bedre forudsætninger for, at lærerne rent faktisk kan højne kvaliteten i undervisningen. Folkeskolen er mangfoldig, og vi ønsker at give alle den bedst mulige undervisning. Det er kun muligt når dygtige og engagerede lærere gives fleksible rammer at arbejde indenfor, siger Jesper Skorstengaard.

Lokalaftale for tredje gang
Justeringen af Aarhusaftalen er den tredje af sin slags, siden aftalen blev indgået på baggrund af lovindgrebet i 2013. Ifølge parterne, som er Børn og Unge, Århus Lærerforening, Aarhus Skolelederforening, BUPL Århus samt FOA Århus skal aftalen sikre endnu mere kvalitet i undervisningen og en bedre hverdag for elever og medarbejdere på skolerne. I en fælles pressemeddelelse skriver parterne:

- Vi har indgået en god aftale med fælles ambitioner om at prioritere bedre undervisning og SFO og et klart mål om at støtte skolerne i at finde lokale løsninger på arbejdstiden. På trods af sværdslag og uenigheder undervejs har vi en fælles forståelse for, at vi når længst ved at fastholde dialogen og vores samarbejde. Vi deler også ønsket om at få endnu højere kvalitet ind i skolernes kerneopgave, nemlig at give alle børn og unge i Aarhus det bedst mulige afsæt til at klare sig godt i fremtiden.

Børne- og ungerådmand Thomas Medom er glad for, at Aarhusaftalen videreføres: 

- Aftalen har også en særlig historisk rolle, som den første aftale der gjorde op med KL’s vanvittige kurs i sin tid, hvor man lavede lov 409. Og der var det den første lokale aftale, som vi holder fast i, selvom det er en relativ stor justering der er denne gang, siger han. 

Aftalen (se link under denne artikel) præciserer, at lærerne max kan undervise 26 lektioner om ugen, og det sikrer, at der ikke alene er tid til undervisning, men også forberedelse, efterbehandling og teamsamarbejde. I tal planlægges en fuldtidsansat med 1680 timer årligt, hvoraf 215 timer afsættes til egen planlægning og samarbejde med forældre. Afholdes 6. ferieuge giver det også et nedslag i antallet af timer. Der skelnes heller ikke længere mellem vægtet og uvægtet undervisning i aftalen.

Jesper Skorstengaard mener, at kommunen har lyttet til lærernes behov, og at det er nødvendigt, hvis folkeskolen skal udvikles.

"Aftalen rummer endnu flere af de elementer, vi har savnet, siden regeringsindgrebet i 2013 lagde folkeskolens rammer i spændetrøje. Aftalen giver skolerne et bedre grundlag for planlægningen af næste skoleår og for arbejdet med at styrke elevernes læring og trivsel", lyder det fra Jesper Skorstengaard  

Ifølge parterne, som er Børn og Unge, Århus Lærerforening, Aarhus Skolelederforening, BUPL Århus samt FOA Århus skal aftalen sikre endnu mere kvalitet i undervisningen og en bedre hverdag for elever og medarbejdere på skolerne. I en fælles pressemeddelelse skriver parterne

Fakta:

  • Den nye Aarhusaftale vil have virkning fra 1. august 2020.
  • Aftalen omfatter følgende medarbejdergrupper på skolerne: Lærere, pædagoger, pædagogmedhjælpere, pædagogiske assistenter og børnehaveklasseledere.

 

Emner

Målgruppe