Aarhus Kommune vil sættes fri på skoleområdet

Skole Udenfor 570251
Efter at have fået afslag på at blive sat fri for love og paragraffer på beskæftigelsesområdet, vil Aarhus Kommune i stedet sættes fri på skoleområdet.

Aarhus Kommune er klar til at indgå en velfærdsaftale på folkeskoleområdet efter de fik afslag på deres ansøgning om en velfærdsaftale på beskæftigelsesområdet. Aftalen gør det muligt at blive fritaget for lovgivningen på området for i stedet at søge lokale løsninger. Det glæder formand for Århus Lærerforening, Dorthe Ryom Fisker, at der er blevet lyttet til lærerforeningens mange opfordringer om at frisætte skoleområdet.

- Siden 2018 har vi opfordret kommunen til at give sine folkeskoler dispensation fra statslige regler og mulighed for at organisere undervisningen, så den kan tilpasses netop den elevgruppe, der er ude i det enkelte klasseværelse. På den måde vil dygtige lærere og skoleledere kunne anvende de større frihedsgrader til eksempelvis at sætte to lærere på, når behovet opstår, lyder det fra Dorthe Ryom Fisker, der dog er bekymret for den økonomiske ramme, som politikerne har lagt ned over folkeskolen ved det seneste budgetforlig:

- Budgetforliget forstærker en igangværende økonomisk udsultning af vores folkeskole, og det vil flere frihedsgrader ikke ændre på. Der skal massive investeringer til, før folkeskolen kan gøre op med den stigende mistrivsel, vi ser hos så mange elever, siger hun.

Sæt den aarhusianske folkeskole fri 

Hvis Aarhus Kommune får godkendt ansøgningen om at blive velfærdskommune på skoleområdet, er det endnu uvist, hvornår forsøgsperioden vil træde i kraft. Børn og Unge-rådmand Thomas Medom håber, at frisættelse på skoleområdet vil give skolerne mulighed for at styre mere lokalt efter, hvad der virker på skolerne.

- Hvis ansøgningen på skoleområdet bliver imødekommet, vil det give skolerne mulighed for bestemme over sine egne ressourcer. Der er stadigvæk relativ stram binding på, hvor mange timer der skal leveres i de enkelte fag. Vi skal have et meget tæt samarbejde mellem lærere, ledere, elever, forældre og politikere omkring, hvordan vi klogest muligt bruger de øgede frihedsgrader i Aarhus. Forsøget skal ikke ende med 45 privatskoler i Aarhus, men i stedet bruge mulighederne til at slippe for bøvl, binding af ressourcer og tidsspilde, forklarer Thomas Medom, der med velfærdsaftalen grundlæggende håber, at medarbejderne og ledernes tid kan bruges bedre til gavn for eleverne.

Thomas Medom er betænkelig ved at oversælge velfærdsaftalen, da forsøgene på skoleområdet i Esbjerg og Holbæk ikke har været uden udfordringer.

- Man skal passe på med at markedsføre det her som løsningen på alting. Det er interessant, men jeg tror grundlæggende, at spørgsmålet om mangel på ressourcer er afgørende at få løst. Flere frihedsgrader til skolerne skal ikke bruges som en syltekrukke, for at man ikke tager fat om de grundlæggende finansieringsudfordringer, der er for folkeskolen, lyder det fra Thomas Medom.

Ifølge Thomas Medom er det stadig usikkert, hvad der kommer til at ske med velfærdsaftalerne, da regeringen ikke har lavet det endelige lovgrundlag endnu. Ansøgningsprocessen er sat i gang med Aarhus Kommune i puljen, men hvad status er efter et folketingsvalg, må tiden vise.


Fakta om velfærdsaftalen: Økonomiaftalen mellem KL og Regeringen for 2023 giver alle 98 kommuner mulighed for at indgå en velfærdsaftale med regeringen og dermed blive frisat fra lovgivning på enten beskæftigelses-, dagtilbuds-, folkeskole- eller ældreområdet i en periode. Aarhus Kommune har fået afslag på deres søgning om en velfærdsaftale på beskæftigelsesområdet, og derfor søger de nu på skoleområdet.

Læs hele aftalen her


 

Emner

Målgruppe